Sensorische integratie & bewegen

Sensorische integratie en bewegen zijn belangrijke aspecten in de gehandicaptenzorg. Sensorische integratie verwijst naar het vermogen van het lichaam om informatie te verwerken die wordt opgevangen door de zintuigen en deze te gebruiken om adequaat te reageren in de omgeving. Bewegen verwijst naar de fysieke activiteit van het lichaam. Beide aspecten zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar.

In de gehandicaptenzorg is het belangrijk om aandacht te besteden aan sensorische integratie en bewegen omdat veel mensen met een handicap problemen kunnen hebben met het verwerken van sensoriële informatie of met het uitvoeren van fysieke activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met concentratie, emotionele regeling, communicatie en zelfzorgvaardigheden.

Om deze problemen te verminderen, kunnen zorgverleners interventies toepassen die gericht zijn op het verbeteren van de sensorische integratie en het bewegen. Dit kan door middel van sensoriële activiteiten, zoals knijpen, strekken, schommelen en roteren. Deze activiteiten kunnen helpen bij het reguleren van de emoties en het verbeteren van de concentratie en aandacht.

Bewegingsactiviteiten, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook helpen bij het verbeteren van de sensorische integratie en het bewegen. Dit kan door middel van het verbeteren van de spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Bovendien kunnen deze activiteiten ook bijdragen aan het verbeteren van de zelfzorgvaardigheden en het verhogen van het zelfvertrouwen.

In samenvatting is sensorische integratie en bewegen belangrijk in de gehandicaptenzorg omdat ze de kwaliteit van leven van mensen met een handicap kunnen verbeteren. Door gerichte interventies te bieden, kunnen zorgverleners helpen bij het verminderen van sensoriële en bewegingsproblemen en het verbeteren van de sensoriële integratie en het bewegen.

Ballen

Matten & tapijten

Schommels

Zwemmen & drijfhulpmiddelen

Druk, verzwaring & positionering

Gedrag & emotie

Zwaaien & dansen

Balanceren

Communicatie, concentratie & timing

Motoriek

Werpen & vangen

Producten 1-12 van 532

Van hoog naar laag sorteren
 1. Finn - Metalen speeltoestel
  Finn - Metalen speeltoestel
  150.45140
 2. Gonge - Bouw en Balanceer parcours - Nordic - Starter set - Set van 10
  Gonge - Bouw en Balanceer parcours - Nordic - Starter set - Set van 10
  21999
 3. Somna Collar - Gewichtenkraag
  Somna Collar - Gewichtenkraag
  Vanaf 8099
 4. Diepe druk roller
  Diepe druk roller
  2899
 5. TFH - Squeeze machine
  TFH - Squeeze machine
  68699
 6. Somna - Comforter
  Somna - Comforter
  Vanaf 42749
 7. Zware slang
  Zware slang
  Vanaf 3999
 8. Zware hond - Eigenwijze Teckel
  Zware hond - Eigenwijze Teckel
  5099
 9. Zachte zware zeester
  Zachte zware zeester
  7899
 10. Zware zeedieren - Set van 6
  Zware zeedieren - Set van 6
  3199
 11. Somna Blanket™ - gewichtendeken senior
  Somna Blanket™ - gewichtendeken senior
  Vanaf 60899
 12. Somna Blanket™ - Gewichtendeken junior
  Somna Blanket™ - Gewichtendeken junior
  Vanaf 52579
Pagina
per pagina

Sensorische integratie en bewegen spelen een cruciale rol in de gehandicaptenzorg en kunnen het leven van mensen met een handicap aanzienlijk verbeteren. Door gericht te werken aan het verbeteren van de sensorische integratie en het bewegen, kunnen zorgverleners helpen bij het aanpakken van uitdagingen op het gebied van concentratie, emotionele regeling, communicatie en zelfzorgvaardigheden. In dit artikel bespreken we wat sensorische integratie en bewegen precies inhouden en geven we praktische voorbeelden en suggesties om deze aspecten te verbeteren in de gehandicaptenzorg.

Wat is sensorische integratie? Sensorische integratie verwijst naar het vermogen van het lichaam om sensoriële informatie te verwerken en te gebruiken om adequaat te reageren in de omgeving. Dit betekent dat het lichaam in staat is om informatie van de zintuigen, zoals gehoor, gezicht, tast, reuk en smaak, te combineren en te verwerken om een ​​adequate reactie te kunnen geven.

Wat is bewegen? Bewegen verwijst naar de fysieke activiteit van het lichaam. Dit kan variëren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, tillen en zitten, tot sportieve activiteiten, zoals zwemmen en dansen. Bewegen is nauw verbonden met sensorische integratie en het vermogen om sensoriële informatie te verwerken.

Voorbeelden van activiteiten voor sensorische integratie en beweging in de gehandicaptenzorg:

 • Sensoriële activiteiten: knijpen, strekken, schommelen, roteren en andere activiteiten die gericht zijn op het reguleren van emoties en het verbeteren van concentratie en aandacht.
 • Fysiotherapie: gericht op het verbeteren van de spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen.
 • Ergotherapie: gericht op het verbeteren van de zelfzorgvaardigheden en het verhogen van het zelfvertrouwen door middel van bewegingsactiviteiten.
 • Sport: bijvoorbeeld zwemmen, dansen en paardrijden, die gericht zijn op het verbeteren van beweging en fysieke fitheid.