Tactile (toucher)
Tactiel of tast is het vermogen om dingen te voelen met de huid. Het tastzintuig wordt gebruikt om informatie te verkrijgen over de vorm, textuur, temperatuur en beweging van objecten die we aanraken.
Een voorbeeld van hoe het tastzintuig werkt, is wanneer je een appel pakt. Je herkent de vorm van de appel en de stevigheid ervan door middel van prikkels die door je vingers naar je hersenen worden gestuurd. Je kunt ook de ruwe schil van de appel voelen en de temperatuur ervan beoordelen door middel van prikkels van warmte- en kouddetectoren in je huid.
Problemen met het verwerken van tactiele prikkels kunnen leiden tot moeilijkheden met het beoordelen van vorm, textuur, temperatuur en beweging van objecten. Dit kan het geval zijn bij mensen met zenuwbeschadiging, zoals bij diabetes of een ruggenmergletsel. Het kan ook voorkomen bij mensen met een aandoening zoals de ziekte van Raynaud (waarbij de bloedvaten in de huid vernauwen), wat leidt tot gevoelloosheid of pijn in de handen en voeten.